facebook

Aktuality

Jak se dělá hlína?

Také ne vždy dojíte vše, co máte na talíři? První chybou je, že jste nezhodnotili svůj hlad reálně, lepší by bylo si vzít méně a v případu hladu si jít přidat. Ale někdy holt hlad je, ale nějak holt jídlo zbude. Je škoda vše vyhodit, ale co s tím? Radou je kouzelné slovo KOMPOST.

Jednou z forem kompostování je takzvané vermikompostování. Tento odborný název pod sebou skrývá velmi zábavnou formu kompostování pomocí žížal. Žížaly jsou skvělé právě v tom, že sežerou rozkládající se zbytky jídla a výsledkem je kvalitní humus.

Jak na to? Sežeň si bedýnku přibližně kolem půl metru na šířce a délce s hloubkou alespoň 20 cm. Pak je potřeba připravit podestýlku – ideálně listí, vlhčený papír nebo lepenku, slámu apod. Pak si musíš sehnat žrouty – tedy několik žížal hnojních (buď ze zahrady nebo se poptej v zahradnictví), ty pak dej do bedýnky.

A teď jak žížaly krmit? Množství žížal odpovídá množství bioodpadu – na čtvrt kila odpadu denně stačí mít půl kila žížal. Ze začátku stačí mít žížal méně, množí se docela rychle. Do začátku žížalám přidej aspoň 2 hrsti půdy. Co žížalám určitě chutná jsou zbytky ovoce, zeleniny, pečivo, dát jim můžete i čaj od snídaně apod. Nedávejte jim ale mléčné výrobky, maso, kosti či nestravitelné věci jako pecky.

Všechny další rady o tom, jak založit a pečovat o žížalí kompost najdeš na stránkách ekologického institutu Veronica, zde: http://www.veronica.cz/?id=360

zizala.jpg

Zpět